Hans van der Heide

hp photosmart 720

Hans van der Heide werd geboren in Den Helder op 22 December 1958.  Na de middelbare school begon hij aan een trompetstudie aan het “Sweelinck Conservatorium” in Amsterdam. Tijdens deze studie werd hij aangesteld als solotrompettist bij de “Koninklijke Militaire Kapel” te Den Haag. Na het behalen van zijn diploma in Amsterdam studeerde van der Heide verder voor zijn HA/FA diploma directie aan het “Koninklijk Conservatorium” te Den Haag.                                                                                                                   Na afronding hiervan, begon hij aan een studie arrangeren/componeren bij Marcel Peeters in België.           Van 2005 t/m 2007 studeerde hij compositie aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts) bij Klaas de Vries.

Een belangrijke tijd in muzikaal opzicht was de samenwerking van Hans met muziekuitgeverij “Molenaar Edition B.V.” waar veel arrangementen zijn verschenen die wereldwijd zijn verkocht zoals de “Indiana Jones Selection”, “Highlights from Hook”, “The Hunchback of Notre Dame”en ‘The Lion King” ( om er maar een paar te noemen).

Sinds november 1996 is hij eigenaar van “Van der Heide Music Edition”, waar nieuwe arrangementen/composities van zijn hand worden uitgegeven. In 2006 is het 10-jarig bestaan gevierd met de cd: ” A Dutch Souvenir”, waarop diverse stukken van Hans zijn uitgebracht als o.a.: ‘A Dutch Souvenir’, ‘Entry of the Boyars’, ‘3 Hymnes’, ‘Spanish Festival’, ‘Viva Italia!’, etc.

Naast het full time componeren/arrangeren werkt hij als arrangeur voor bijna alle Nederlandse symfonieorkesten en diverse ensembles en is hij vaste arrangeur van het Nederlands Blazers Ensemble. Voor dit laatste ensemble bewerkte hij  “Le Nozze di Figaro”, “die Zauberflöte” en “Cosi fan Tutte” van Mozart met veel succes tot kameropera. Hierna heeft hij van “Il Barbieri di Siviglia” en “Il Turco in Italia” van Rossini de bewerkingen gemaakt, om daarna weer terug te keren naar Mozarts “Requiem”.        Tevens levert van der Heide sinds 1995 ieder jaar een vaste bijdrage aan de succesvolle Nieuwjaarsconcerten van het Nederlands Blazersensemble.

Hans van der Heide heeft in de loop van de jaren diverse prijzen gewonnen in compositiewedstrijden over de hele wereld, waaronder in:

  • 2009 – 3e prijs op de Pyro-Musikale in Berlijn, Duitsland.
  • 2010 – 1ste prijs met “Spirith of Youth” op de BDB Kompositionswettbewerb in Wehr, Duitsland.
  • 2011 – 1e prijs met ” The Fool’s Journey, part 1″ op de Composition Competition for the 20th Annual Chiayi City International Band Festival in Taiwan.
  • 2014 – gedeelde 2e prijs (er was geen 1ste) met “Recuerdos de Buenos Aires” op de VSM (Der Verband Südtiroler Musikkapellen) Kompositionswettbewerbe in Bolzano, Italië.
  • 2017 – 1e prijs met “Chasing Rabbits” op Concours de Composition 2017 voor Brassband, uitgeschreven t.g.v. het 50 jarig bestaan van “L’Ensemble de Cuivres Valaisan” in Martigny, Zwitserland.