Toelichting bij “Entry of the Boyars”

Componist: J. Halvorsen
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha3 ' 004€ 60
entry-of-the-boyars-nieuwDe Bojaren waren tussen de 10e eeuw en de 17e eeuw de leden van de feodale aristocratie in Rusland, Roemenië, Bulgarije, Walachije, Moldavië en het Kievse Rijk. Binnen de aristocratie was dit de hoogste positie en kwam meteen na die van prins. De bojaren in Rusland en het Kievse Rijk waren enigszins vergelijkbaar met ridders uit West-Europa. De bojaren verwierven grote macht door hun steun aan de prinsen van Kiev. Hun macht en prestige hadden ze vaak te danken aan hun diensten aan de staat en de traditie van trouw aan die staat in plaats van aan grootgrondbezit. Ook bekleedden zij vaak de hoogste posities in het land en door middel van een raad, de Doema genaamd, adviseerden zij de prins. Als herinnering en eerbetoon schreef Halvorsen zijn Bojarenmars 'Entry of the Boyars'.
johan-halvorsenJohan Halvorsen schreef naast deze Bojarenmars nog enkele oorspronkelijke werken voor harmonieorkest, dat waarschijnlijk te danken is aan het feit dat zijn muzikale carrière startte in het plaatselijke harmonieorkest van zijn woonplaats Drammen in Noorwegen, waar hij in 1864 geboren werd. Hij was naast componist ook violist en dirigent in onder andere Zweden, Duitsland, Schotland en Finland.
Als componist schreef hij opera’s, symfonieën, soloconcerten en kamermuziek. Voor harmonieorkest schreef hij nog enkele andere marsen: “Saluation to the royal Couple of Norway” en “Norwegian Sea Picture”. Hij stierf op 71-jarige leeftijd in Oslo, waar hij vanaf 1899 als dirigent en componist had gewerkt.

pdf-50x50

 

 

 

bestellen 2