Toelichting bij “Habanera”

Componist: G. Bizet
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha4 ' 173€ 60
habaneraDe 'Habanera', de aria waarmee Carmen ten tonele verschijnt, behoort zonder twijfel tot de beroemdste operamelodieën aller tijden. Deze klassieker heeft zelfs een bescheiden plaats weten te veroveren in de populaire cultuur. Des te interessanter is het feit dat Bizet aanvankelijk op min of meer dezelfde tekst een andere aria voor Carmens entree had geschreven, en dat de Habanera pas ontstond na diverse aanpassingen op verzoek van prima donna Galli-Marié, die de oorspronkelijke versie niet krachtig genoeg vond.
Dit arrangement van de beroemde aria uit 'Carmen' is oorspronkelijk gemaakt voor het 5 mei concert (bevrijdingsconcert) op de Amstel (2009) en is verkrijgbaar voor harmonieorkest en mezzosopraan.
georges-bizetAlexandre César Léopold (Georges) Bizet (25/10/1838 - 3/6/1875) was een Frans componist die vooral bekend is door zijn opera 'Carmen' en zijn orkestsuites 'L'Arlésienne'. Een van zijn weinige directe successen was de opera 'Les pêcheurs de perles' (De parelvissers). Deze opera is vooral bekend om het duet voor tenor en bariton, 'Au fond du temple saint'.
De eerste opvoering van "Carmen" vond plaats in Parijs (Opéra-Comique) op 3 maart 1875. Bizet zelf maakte het succes niet meer mee. Kort nadat Carmen in première was gegaan, overleed hij op 36-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Hij werd begraven op de begraafplaats Père-Lachaise in Parijs.

pdf-50x50

 

 

bestellen 2