Toelichting bij “Highlights from Porgy & Bess”

Componist: George Gershwin
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Fa7 ' 305€ 110
porgy-en-bessPorgy and Bess is een opera in 1935 gecomponeerd door George Gershwin (op een libretto van DuBose Heyward en zijn broer Ira Gershwin), naar de novelle 'Porgy' van Dorothy Hartzell Heyward en DuBose Heyward uit 1927. De eerste, weinig succesvolle, opvoering vond plaats op 10 oktober 1935 in het Alvin Theatre op Broadway in New York. De opera was de ultieme poging van George Gershwin om erkenning te vinden als componist van klassieke muziek. De opera is na de dood van Gershwin populairder geworden. Toch wordt het werk weinig opgevoerd, mogelijk omdat het moeilijk is om een goede bezetting bij elkaar te krijgen van zwarte operazangers. Gershwin heeft namelijk testamentair bepaald dat alleen zwarte mensen de opera mogen opvoeren.
george-gershwinGeorge Gershwin, geboren als Jacob Gershowitz (26 /9/1898 – 11/7/1937) was een Amerikaans componist. Gershwin werd vooral bekend door zijn werk op de grens van het bestaande klassieke genre en de jazz. Hij werd geboren als zoon van Russisch-Joodse immigranten. Hij begon zijn loopbaan rond 1916 als liedjescomponist in wat men in de Verenigde Staten Tin Pan Alley noemt. Dit hield in dat een liedjescomponist zijn muziek speelde in een winkel waar bladmuziek verkocht werd, met het doel de verkoop van zijn bladmuziek te vergroten. Bij veel van zijn werk schreef zijn broer Ira de teksten. Al snel kreeg Gershwin landelijke bekendheid in Amerika en kwam hij in contact met theaterproducenten. Hij begon musicals te schrijven voor Broadway die grote successen werden. Ondanks zijn grote successen bevredigde het lichte genre hem niet. Hij wilde als een serieuze 'klassieke' componist gezien worden. Zijn eerste en belangrijkste poging daartoe was het schrijven van de Rhapsody in Blue (1924), die te beschouwen is als een poging om klassieke muziek en jazz tot elkaar te brengen. Verdere pogingen om in de klassieke muziek serieus genomen te worden waren zijn Concerto in F (een pianoconcert) en An American in Paris. Ook deze muziek werd al snel in (musical) films gebruikt en ook nu vond Gershwin niet de erkenning die hij zocht. Gershwin zette zich daarna aan het componeren van zijn meesterwerk: de opera Porgy & Bess, die in 1935 voltooid werd. Tijdens zijn leven was deze opera verre van succesvol.
Inmiddels hadden zich bij Gershwin de verschijnselen van een hersentumor voorgedaan en hij overleed spoedig daarna. George Gershwin stierf als een rijk man, maar had bij leven niet de erkenning gekregen die hij zo graag had gewild. Na zijn dood heeft zijn werk meer waardering gekregen (ook onder de liefhebbers van klassieke muziek) en worden met name ook de klassieke werken regelmatig in de concertzaal uitgevoerd.

pdf-50x50

youtube

 

 

bestellen 2