Toelichting bij “Kaap Hoorn”

Componist: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Fa7 ' 003€ 80
Het werk geeft een impressie van een zeereis rond Kaap Hoorn, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika.
Kaap Hoorn, 55°56' zuid en 67°19' west, is vernoemd naar de stad Hoorn in de provincie Noord-Holland, Nederland en ligt in Chili, voor de kust van Vuurland.
De kaap is geheel kaal en de enige bewoning is een kleine bemande post, bestaande uit een vuurtoren, een kapel, een woonhuis en een schuur. 
Willem Corneliszoon Schouten vernoemde de kaap op 29 januari 1616 naar zijn geboorteplaats toen hij samen met Jacob le Maire de kaap rondvoer. Er staat letterlijk in het scheepsjournaal: "twelck [dat is: de kaap] onse president ter eeren des stadts van Hoorn noemde Capo Hoorn".
Ze waren op zoek naar een vrije doorgang naar het Verre Oosten, omdat Kaap de Goede Hoop en de Straat Magellaan waren voorbehouden aan de schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie.
De tegenwoordige Spaanse naam is 'Cabo de Hornos'. Deze naam, die letterlijk Kaap van de Ovens betekent, is afkomstig van de Nederlandse naam, wellicht volksetymologisch vervormd onder invloed van de naam Vuurland. Schouten en Le Maire veronderstelden in 1616 nog dat de Kaap op het vasteland van Vuurland lag. Het was waarschijnlijk Gheen Huygen Schapenham, vice-admiraal van de Nassause vloot, die in 1624 ontdekte dat Kaap Hoorn op een eiland lag.       
Al vele eeuwen lang zijn zeelui bevreesd voor deze tocht vanwege het onvoorspelbare karakter van wind en water.
Voor Kaap Hoorn is er geen continentaal plat om de stromingen af te zwakken en de winden die rond Antarctica cirkelen kunnen stormen veroorzaken met golven die meer dan twintig meter hoog worden. Gemiddeld zijn er per jaar 200 dagen stormen rond Kaap Hoorn en ook de rest van het jaar is de wind er sterk.
De muziek van 'Kaap Hoorn' is niet echt programmatisch te noemen, maar in grote lijnen geeft het een indruk van de grootsheid van de natuur, het kabbelende water en de tocht over zee. Alles lijkt letterlijk en figuurlijk voor de wind te gaan, tot er een storm de kop opsteekt. Het slot geeft hoop op een goede afloop. 

Voor meer informatie over de componist, lees "Over ons" op deze website.

pdf-50x50

Uitvoering Kaap Hoorn tijdens ONFK 2019

bestellen 2