Toelichting bij “Kroningsmars”

Componist: P. I. Tsjaikovski
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha/Fa3 ' 204€ 60
kroningsmarsDe kroningsmars van Tsjaikovski werd geschreven ter gelegenheid van de kroning van Tsaar Alexander III in 1883. De mars die oorspronkelijk meer dan 5 minuten duurt is ingekort naar 3’20 zonder het origineel tekort te doen. Het resultaat is een statige mars met enkele prachtige fragmenten waar het koper mag excelleren.
tchaikovskyPjotr Iljitsj Tsjaikovski (7/5/1840 – 6/11/1893), ook wel Peter Tsjaikovski genoemd, was een Russisch componist wiens muziek door landgenoten uit zijn tijd, in het bijzonder de leden van Het Machtige Hoopje, als (te) westers werd bestempeld.
Tsjaikovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan datzelfde conservatorium. In de zomer van 1867 had hij zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden.
Tsjaikovski reisde veel, werd overal geëerd, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Hij overleed op 53-jarige leeftijd aan cholera. Er wordt echter steeds weer aan deze doodsoorzaak getwijfeld. Het gerucht dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben door vergiftiging is erg hardnekkig.
Naast 6 symfonieën schreef hij onder meer symfonische gedichten, opera's, pianowerken, werken voor viool en diverse marsen, waaronder deze Kroningsmars.

pdf-50x50-fapdf-50x50-ha

 

bestellen 2