Toelichting bij “Langs Donau en Moldau”

Componist: A. Dvořák, G. Enescu
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha5 ' 504€ 90
'Langs Donau en Moldau' is een medley van gedeeltes uit achtereenvolgens: de Slavische dansen no.1 en no.3 van Dvořak en de Roemeense Rapsodie van George Enescu. De titel van het werk slaat uiteraard op het herkomstgebied van beide componisten.
Het is een zeer goed geschikt werk voor een nieuwjaarsconcert of een buitenoptreden, het arrangement werd namelijk speciaal gemaakt voor een taptoeoptreden van de Koninklijke Militaire Kapel. Succes gegarandeerd bij muzikanten en publiek!
dvorakAntonín Leopold Dvořák (8/9/1841 – 1/5/1904) was een Tsjechisch componist, dirigent, muziekpedagoog, (alt)violist en organist. Dvořák wordt met Bedřich Smetana en Leoš Janáček gerekend tot de grootste componisten van Bohemen. Aanvankelijk concentreerde hij zich bij het componeren op het strijkkwartet; in totaal zou hij uiteindelijk een oeuvre van 14 strijkkwartetten nalaten. De populair-optimistisch getinte Slavische periode van Dvořák liep vanaf de Slavische dansen, op. 46 (1878) tot de zesde symfonie, op. 60. Dvořák had ook een voorliefde voor het toneel, bijzonder voor de opera. Wat met de opera 'Alfred' begon, zette zich voort met de historische opera 'Dimitrij' en eindigde met 'Rusalka', waarmee hij ook internationaal succes als operacomponist behaalde. Ook schreef hij kerkmuziek. Dvořák overleed in Praag op 62-jarige leeftijd
george-enescuGeorge Enescu (19/8/1881 — 4/5/1955) was een Roemeens componist, violist, pianist, dirigent en docent. In Wenen leerde hij Johannes Brahms kennen, die veel bewondering voor het muziektalent van de jonge George had. Door veelvuldige bezoeken aan de Hofopera werd hij een fervent bewonderaar van de muziek van Richard Wagner. Zijn werken hebben vaak een Roemeens karakter. Met name zijn eerste 'Roemeense Rapsodie' is heel beroemd geworden. Zijn opera 'Oedipe' kan worden gezien als zijn grootste werk. Hij was een vruchtbaar componist van onder meer liederen, kamermuziek en pianomuziek.

pdf-50x50

 

 

 

bestellen 2