Toelichting bij “Largo al Factotum”

Componist: G. Rossini
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha4 ' 454€ 70
largo-al-factotumFigaro (de barbier van Sevilla), die bekend staat om zijn aandeel in vele amoureuze intriges, doet zijn intrede al in het eerste bedrijf van de opera met het wereldberoemde cavatina (= korte aria): "Largo al factotum". Tot op de dag van vandaag blijft het werk een van de meest opgevoerde opera's in 's werelds beste operahuizen en behoudt het de status van meesterwerk.
Dit arrangement van deze beroemde aria uit de 'Barbier van Sevilla' van Rossini is oorspronkelijk gemaakt voor het 5 mei concert (bevrijdingsconcert) op de Amstel (2009). Deze bewerking staat een toon lager dan het origineel en is zo beter speelbaar voor het orkest en geen probleem voor de solist.
largo-al-factotemGioachino Antonio Rossini (29/2/1792 - 13/11/1868) was een Italiaanse componist. In een periode van 20 jaar (1810-1829) componeerde hij 40 opera's.
In 1815, toen hij verbonden was aan het Teatro San Carlo in Napels, componeerde hij naast opera seria's ook opera buffa's (komische werken), zoals 'Il barbiere di Siviglia (gebaseerd op het toneelstuk de Barbier van Sevilla (1775) van Pierre Beaumarchais), 'La Cenerentola' en 'La gazza ladra'.
Enkele kenmerken van de muziekstijl van Rossini zijn: virtuoze zangpartijen, zonnige en prettig in het gehoor liggende melodieën en het fameuze Rossini-crescendo (een steeds sterker wordende herhaling van hetzelfde motief).

pdf-50x50

 

 

bestellen 2