Toelichting bij “Lawrence of Arabia”

Componist: M. Jarre
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha4 ' 225€ 90
lawrence_of_arabiaLawrence of Arabia (Lawrence van Arabië) is een Engelse speelfilm uit 1962 over de Britse kolonel Thomas Edward Lawrence, gebaseerd op diens eigen boek. De regisseur was David Lean.
De film kreeg 7 oscars waaronder 1 voor beste regie en 1 voor beste film en betekende de internationale doorbraak voor de hoofdrolspelers Peter O'Toole en Omar Sharif. De film begint in 1935 te Engeland. Oud-kolonel Thomas Edward Lawrence verongelukt jong met zijn motorfiets. Op zijn herdenkingsdienst heeft iedere gast een totaal uiteenlopende mening over de overledene; de een vindt hem walgelijk, de ander prijst hem de hemel in. Hierop flitst het filmverhaal ver terug in de tijd naar: 1916; Groot-Brittannie en Frankrijk vochten tegen Duitsland in een strijd die bekend staat als de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwenlang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot 1 groot, Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk neer te slaan. De jonge Britse officier T.E. Lawrence wordt ingezet om de Duitsers te verjagen in Arabië. Op geheel eigen wijze stort hij zich in het nomadenleven en maakt hij vrienden met de Arabieren. Uiteindelijk leidt hij hen naar de vrijheid. De Britten, die het Arabische volk minachten, zijn geschokt door zijn amicale omgang met de woestijnbewoners.
maurice-jarreMaurice Jarre (13/9/1924 - 29/3/2009) was een Franse componist van Russische  komaf, die met name veel filmmuziek heeft geschreven. Hij won Academy Awards voor zijn muziek voor Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965) en A Passage to India (1984). Jarre schreef vooral voor orkest, maar vanaf de jaren 80 kreeg ook synthesizermuziek zijn belangstelling.
Maurice Jarre is de vader van Jean-Michel Jarre, die behalve toetsenist ook componist is.

pdf-50x50

 

 

 

bestellen 2