Toelichting bij “Lo que Vendra”

Componist: Astor Piazzolla
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha/Fa3 ' 224€ 80
In 1946 componeerde Astor Piazolla 'El Desbande', wat hij beschouwde als zijn eerste officiële tango, Tussen 1950 en 1954 componeerde hij een serie werken, conceptueel duidelijk anders dan de tango van dat moment, en dat definieerde verder zijn unieke stijl met als resultaat onder andere de volgende muziekstukken; Para lucirse, Tanguango, Prepárense, Contrabajeando, Triunfal en deze tango “Lo que vendrá”.
astor-piazollaÁstor Piazzolla (11/3/1921 - 4/7/1992) was een Argentijns tanguero (tangomuzikant), bandoneonist en componist. Zijn nieuwe tangobenadering zorgde voor een vernieuwing van de Tango. Piazzolla was een controversiële figuur op muzikaal en politiek vlak. Ástor Pantaleon Piazzolla werd geboren in de kustplaats Mar del Plata, Argentinië. Hij was enig kind.    
In 1925 verhuisde de familie naar New York, waar zij woonden tot 1936. Toen Piazzolla 8 jaar oud was, gaf zijn vader hem zijn eerste bandoneon. In 1933 studeerde hij bij de Hongaarse pianist Bela Wilda, leerling van Sergej Rachmaninov. Kort daarna ontmoette hij de beroemde tangozanger Carlos Gardel, die later een goede vriend van de familie werd.
In 1936 keerde Piazzolla terug naar Mar Del Plata, waar hij in een aantal tango-orkesten meespeelde. Daar hoorde hij Elvino Vardaro’s sextet op de radio. De originele manier waarop Vardaro de Tango benaderde, raakte Piazzolla en hij werd een bewonderaar van Vardaro. Daarop besloot Piazzolla, die toen 17 jaar was, naar Buenos Aires te verhuizen.
Hij speelde bij en componeerde muziek voor verschillende orkesten, schreef tango's en kort daarna begon hij filmmuziek te schrijven. Hij speelde in Europa, Zuid-Amerika, Japan en de Verenigde Staten. Op 4 augustus 1990 kreeg hij in Parijs een beroerte. Na bijna twee jaar in coma stierf hij op 4 juli 1992 op 71-jarige leeftijd in Buenos Aires.
Zijn opus, meer dan 1000 werken omvattend, een karakteristieke carrière en een ongetwijfeld Argentijnse smaak beïnvloeden nog steeds muzikanten van alle generaties in de hele wereld.

pdf-50x50-fapdf-50x50-ha

 

 

 

bestellen 2