Toelichting bij “Ouverture 1812”

Componist: P. I. Tsjaikovski
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha/Fa3 ' 555€ 80
ouverture-1812Ouverture 1812 is een compositie ter nagedachtenis aan de overwinning van Rusland op Napoleon. Het werk is sinds zijn première zeer geliefd gebleven en geldt als een van de bekendste van de componist. Tsjaikovski zelf was er maar matig enthousiast over. Hij verklaarde het opdrachtwerk luidruchtig te vinden en het 'zonder liefde' te hebben gecomponeerd.
Deze versie voor Harmonie en Fanfare is een ingekorte versie van het origineel, maar bevat desondanks wel alle muzikale hoogtepunten die dit werk van Tsjaikovski zo geliefd maakt bij een groot publiek.
tchaikovskyPjotr Iljitsj Tsjaikovski (7/5/1840 – 6/11/1893), ook wel Peter Tsjaikovski genoemd, was een Russisch componist wiens muziek door landgenoten uit zijn tijd, in het bijzonder de leden van Het Machtige Hoopje, als (te) westers werd bestempeld.
Tsjaikovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan datzelfde conservatorium. In de zomer van 1867 had hij zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden.
Tsjaikovski reisde veel, werd overal geëerd, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Hij overleed op 53-jarige leeftijd aan cholera. Er wordt echter steeds weer aan deze doodsoorzaak getwijfeld. Het gerucht dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben door vergiftiging is erg hardnekkig.
Naast 6 symfonieën schreef hij onder meer symfonische gedichten, opera's, pianowerken en werken voor viool. Vooral zijn eerste pianoconcert, zijn vioolconcert, zijn laatste drie symfonieën, de Ouverture 1812 en zijn balletmuziek (bijvoorbeeld de Notenkrakersuite) worden vaak uitgevoerd.

pdf-50x50-fapdf-50x50-ha

 

bestellen 2