Toelichting bij “Romeo & Julia”

Componist: S. Prokofjev
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Fa20 ' 416€ 250
romeo-julietProkofjev schreef de muziek bij het ballet van Romeo en Julia in 1937. Later dat jaar verzorgde hij zelf de première in Moskou. In 1938 vond de eerste uitvoering plaats door de Brno Opera in Tsjechoslowakije. Het Kirov Theater volgde in 1940.
Romeo en Julia (Engels: Romeo and Juliet), 1591/1596, is een vroege tragedie van William Shakespeare over de onmogelijke liefde van Juliet Capulet en Romeo Montague, twee jongelingen uit elkaars vijandig gezinde families. Het verhaal is ontstaan door verschillende hervertellingen van een verhaal uit 1476 van Masuccio Salernitano, Mariotto en Gianozza. De volledige titel van het toneelstuk is 'The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet'. De musical West Side Story was een vernieuwde versie van eigenlijk hetzelfde verhaal. In Nederland bewerkte Theo van Gogh het verhaal in 2001 voor de televisieserie Najib en Julia, over een Marokkaanse pizzakoerier en een Haags hockeymeisje. Vijf delen van Prokofiev's "Romeo & Juliet", die in opdracht van het Nederlands Fanfareorkest zijn bewerkt voor fanfare, zijn bij ons verkrijgbaar. Dankzij de medewerking van Sikorsky Hamburg, de oorspronkelijke uitgever van het werk, is het nu mogelijk het werk bij ons te bestellen en uit te voeren zonder verdere (financiële) verrassingen.
De delen zijn:
1.The Montagues and the Capulets 
2. Masks. 
3. Romeo at Juliet's grave
4. Tybalt's death 
5. Juliet's death
prokofjevSergej Sergejevitsj Prokofjev (ook Prokofiev gespeld)(23/4/1891 – 5/3/1953) was een Russisch componist en pianist. Prokofjev werd geboren op een landgoed in het huidige Oekraïne en studeerde vanaf 1903 aan het Konservatorija in Sint-Petersburg, onder andere bij Nikolaj Rimski-Korsakov en Anatoli Ljadov. Hij werd er opgeleid als componist, pianist en dirigent. Aanvankelijk maakte hij vooral naam als pianist. In 1918 week hij uit naar de Verenigde Staten, maar redde het daar niet en vertrok in in 1920 naar Parijs. Zijn concertreizen brachten hem in 1927 voor het eerst weer naar de Sovjet Unie, die hem in 1936 definitief teruglokte. Door Stalin werd Prokofiev 'aangemoedigd’ populaire volksliedjes te componeren. De teksten waren simpel en saai en behandelden thema’s als 'helden uit de burgeroorlog' en 'collectivisatie van de landbouw'. In 1939 werd het Prokofiev en zijn (buitenlandse) vrouw onmogelijk gemaakt om nog langer naar het buitenland te reizen. Begin jaren ’40 verbeterde de houding van de Sovjetregering ten opzichte van Prokofjev. Zijn voortdurende aanwezigheid en zijn bereidheid elke soort muziek te componeren die hem gevraagd werd, overtuigden het regime er uiteindelijk van dat zijn toewijding oprecht was. Op 5 maart 1953 stierf Prokofiev, ironisch genoeg 55 minuten voor Stalin stierf. 
Prokofjev wordt beschouwd als één van de belangrijkste Russische componisten van de 20e eeuw, hoewel hij geen groot vernieuwer was. In de vorm van zijn werken hield hij zich doorgaans streng aan de klassieke voorbeelden; zijn harmoniek is, expressieve dissonanten en incidentele bitonaliteit daargelaten, gericht op de klassieke tonaliteit. Uitgesproken neoclassicistisch is hij alleen in zijn populaire Klassieke symfonie, zijn eerste, die uit 1917 dateert. Veel van zijn werken doen hem kennen als een humorist, ofschoon hij in latere jaren ook ernstige paden bewandelde. Een van Prokofjevs bekendste werken is het muzikale sprookje 'Peter en de wolf', dat bij kinderen over de hele wereld populair is.

pdf-50x50

 

 

pdf-50x50

 

 

pdf-50x50

 

 

bestellen 2