Toelichting bij “Round Midnight”

Componist: Thelonious Monk
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha/Fa + altsax3 ' 383€ 60
monkOp 10 oktober 1917 kwam Thelonious Monk (bijnaam: Sphere) ter wereld in Rocky Mount in North Carolina. Zijn jeugd bracht hij door in New York, waar zijn familie vanaf 1923 verbleef in het zwarte kwartier van Juan Hill. Juist in deze buurt was er steeds een actieve muziekscène aanwezig. Dit feit zal er zeker toe bijgedragen hebben dat Monk, zijn hele leven lang, in deze buurt is blijven wonen.
round-midnight'Round Midnight' is een van de vele Monk klassiekers, die tegenwoordig vaak op de lijst staat van het standaardprogramma van de jazzmuzikant.
Het thema is afkomstig uit de gelijknamige film van Bertrand Tavernier. Deze film gaat over het leven van een saxofonist (gespeeld door Dexter Gordon). Het verhaal speelt zich af in Parijs in 1959: ooit was de saxofonist die nu in de Blue Note bar speelt een van de grootste. Hij woont in een hotel samen met andere zwarte Amerikaanse muzikanten, die hem proberen van de alcohol af te houden, zodat hij elke avond kan optreden. Een jonge kunstenaar, die erg onder de indruk is van zijn muziek, neemt de muzikant onder zijn hoede en zorgt ervoor dat hij weer gaat componeren en opnemen. De saxofonist geeft daarvoor zelfs de alcohol op. De vraag is nu of hij dit in New York, zonder zijn Franse vriend, ook kan volhouden?

pdf-50x50-fapdf-50x50-ha

 

 

 

bestellen 2