Toelichting bij “The Fool’s Journey part 1”

Componist: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha17 ' 005/6€ 250
Deze compositie is de winnaar van de compositiewedstrijd ter gelegenheid van de 20e editie van het Annual Chiayi City International Band Festival 2011 in Taiwan.
"The Fool's Journey" is een muzikale schildering van de 22 kaarten van de grote Arcana van het Tarot kaartspel. Deze kaarten symboliseren de belangrijkste gebeurtenissen in het leven. Het werk bestaat in totaal uit 3 delen en dient te worden beschouwd als een avontuurlijke, muzikale reis van "The Fool" (De Dwaas), de held van deze sage.
De reis is een metafoor voor de reis van het leven, waarin (zoals gezegd) elke kaart een bepaalde fase voorstelt in dat leven.
Veel symbolen op de kaarten zijn vertaald in muzikale parameters die het gehele werk door te horen zijn. Dit gegeven maakt dat het werk een grote, muzikale samenhang heeft van begin tot eind.
Het gehele werk werd voor de eerste keer uitgevoerd op 8 december 2013 door de KMKJWF o.l.v. Tijmen Botma en in februari 2014 gespeeld door de Marinierskapel der Koninklijke Marine o.l.v. Peter Kleineschaars. Het eerste deel is geplaatst in de 1e divisie (Ha) van het repertorium voor concoursen. Het werk wordt geleverd met een A3 partituur.
De kaarten uit dit werk, met de uitleg, vindt u onderaan deze pagina beschreven.

Voor meer informatie over de componist zie "Over ons" op deze website.

pdf-50x50

youtube

 

 

bestellen 2

 

 

oIn een weids landschap van met sneeuw en ijs bedekte bergtoppen begint de dwaas "The Fool"aan zijn missie met in zijn knapzak een pakketje "onaangeboorde kennis". De dwaas wordt voorgesteld door de fagot die het hele werk door dan ook een belangrijke rol zal spelen.
iGebouwd op de tonen van het 'Magic Chord' van Scriabin komt de reis na enkele bezweringen van de toverstaf van "de Magiër" in een stroomversnelling.
ii"De Hoge Priesteres" (voorgesteld door de solo-euphonium) is in haar blauwe gewaad (het water) een toonbeeld van vertrouwen op een goede afloop.
iiiOmringd door het wuivende graan toont "de Keizerin" ons de natuur in al haar schoonheid.
iv"De Keizer" straalt strijdvaardigheid uit en kracht. Muzikale overeenkomst met de kaart "Kracht" is dan ook niet toevallig.
vDit deeltje "de Opperpriester" laat niet veel aan de verbeelding over. Het koraal kan misschien in de toekomst wijsheid geven bij het nemen van beslissingen.
viOok deze kaart is puur associatief verbeeld. Hartstocht en onschuld zijn de hoofdingrediënten van "de Geliefden".
viiVoortvarend heeft de dwaas als held zijn "Zegewagen" bestegen om eropuit te trekken en de wereld te ervaren. Deze held is vastberaden zijn einddoel te bereiken.
viiiHet thema "Kracht" wordt hier verder uitgewerkt. Onmiskenbaar is de aanwezigheid van de leeuw in dit gedeelte. Gesterkt door het zwaard verkeert het koper uit het orkest al in een overwinningsroes, maar is de Dwaas wel zo zeker van een happy end?