Toelichting bij “The Fool’s Journey part 2”

Componist: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha18 ' 006€ 250
the-fools-journey-part-2De compositie "The Fool's Journey, part 2" is een muzikale schildering van kaart 9 t/m 16 van de "Grote Arcana van de Tarot". Deze telt in totaal 22 kaarten. Daar waar de kaarten van de Kleine Arcana Alledaagse gebeurtenissen in het leven symboliseren, vertegenwoordigen de 22 kaarten van de Grote Arcana in de Tarot de belangrijkste veranderingen in het leven. Van der Heide gaf elke kaart zijn eigen muzikale karakter en de vele symbolen op de kaart werden vertaald in muzikale parameters. Het gebruik van deze muzikale kenmerken zorgde voor een mooie samenhang binnen de compositie. Hoewel het gebruik van de symbolen op deze kaarten van groot belang zijn voor het werk, dient de compositie als totaal (part I, II en III) meer als een avontuurlijke muzikale reis te worden beschouwd van de held in deze sage "the Fool": een metafoor voor de reis van het leven, waarbij elke Arcana-kaart staat voor een bepaalde fase gedurende de reis.

Het werk (in het geheel) werd voor de eerste keer uitgevoerd op 8 december 2013 door de KMKJWF o.l.v. Tijmen Botma en in februari 2014 gespeeld door de Marinierskapel der Koninklijke Marine o.l.v. Peter Kleineschaars. Het werk wordt geleverd met een A3 partituur.
De kaarten uit dit werk, met de uitleg, vindt u onderaan deze pagina beschreven.

Voor meer informatie over de componist zie "Over ons" op deze website.

pdf-50x50

 

 

bestellen 2

 

 

ixOuder en wijzer hervat de Dwaas zijn reis. De kaart van "de Kluizenaar" vertoont veel overeenkomsten met die van "de Dwaas", maar de ijzige bergtoppen verwijzen hier naar het 'Hoogste Weten' dat de Kluizenaar reeds bezit, maar dat de Dwaas nog moet verwerven.
xDe stilte wordt abrupt verstoord door "het Rad van Fortuin". Het is het rad van de tijd. Door de voortdurende wenteling brengt het rad steeds nieuwe dingen voort, terwijl andere dingen weer vergaan.
xiDeze kaart vertoont veel overeenkomst met de "Hoge Priesteres" (euphonium solo). Trompetten geven ons een voorproefje van "Het (Laatste) Oordeel". Het thema dat volgt geeft ons een inkijk in de verlichting die ons te wachten staat aan het einde van de Reis.
xii"De Gehangene" is op 2/3 van zijn reis en overdenkt wat hij heeft bereikt en moet hij daar wel zo blij mee zijn? Het vervolg van de reis zal hem zwaar vallen en dat weet de Dwaas, maar hij is vol vertrouwen dat hij zijn levenstocht tot een goed einde zal brengen.
xiii"De Dood" dient zich aan. De dood is voor iedereen gelijk en onze Dwaas moet hier doorheen. Het 'Dies Irae' klinkt somber door in de dodenmars, maar plots breekt de zon door.
xivDe proef is doorstaan en nu is het zaak de gevaren die nog komen te overleven. Misschien met hulp van boven (koraal Hogepriester).
Hier is "Gematigdheid" geboden.
xvHet gevaar is nog niet geweken, zie hier "de Duivel". De dissonante akkoorden zijn afgeleid van 'de tritonus', in vroeger tijden 'de duivel in de muziek' (Diabolus in Musica). De Held is nog niet vrij, maar de overwinning is nabij.
xvi"De Toren" stort in. De Dwaas heeft zijn vrijheid gevonden door oude, bestaande dingen af te breken en kan het zwaarste gedeelte van de reis, de onderwereld, achter zich laten.