Toelichting bij “The Fool’s Journey part 3”

Componist: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha14 ' 006€ 170
the-fools-journey-part-3De compositie "The Fool's Journey, part 3" is een muzikale schildering van de laatste 5 kaarten van de "Grote Arcana van de Tarot". Deze telt in totaal 22 kaarten. Daar waar de kaarten van de Kleine Arcana Alledaagse gebeurtenissen in het leven symboliseren, vertegenwoordigen de 22 kaarten van de Grote Arcana in de Tarot de belangrijkste veranderingen in het leven. Van der Heide gaf elke kaart zijn eigen muzikale karakter en de vele symbolen op de kaart werden vertaald in muzikale parameters. Het gebruik van deze muzikale kenmerken zorgde voor een mooie samenhang binnen de compositie. Hoewel het gebruik van de symbolen op deze kaarten van groot belang zijn voor het werk, dient de compositie als totaal (part I, II en III) meer als een avontuurlijke muzikale reis te worden beschouwd van de held in deze sage "the Fool": een metafoor voor de reis van het leven, waarbij elke Arcana-kaart staat voor een bepaalde fase gedurende de reis.

Het werk (in het geheel) werd voor de eerste keer uitgevoerd op 8 december 2013 door de KMKJWF o.l.v. Tijmen Botma en in februari 2014 gespeeld door de Marinierskapel der Koninklijke Marine o.l.v. Peter Kleineschaars. Het werk wordt geleverd met een A3 partituur.
De kaarten uit dit werk, met de uitleg, vindt u onderaan deze pagina beschreven.

Voor meer informatie over de componist zie "Over ons" op deze website.

pdf-50x50

 

 

bestellen 2

 

 

xviiEen sterrenwereld ("De Ster") doemt op en het is alsof de Dwaas de ogen opengaan. Als in een prachtig visioen ziet hij de weg die voor hem ligt. Een weg verkregen door zijn heldendaden.
xviiiBij "de Maan" gaat het om het herrijzen uit de diepten van het water en de terugkeer naar het licht. De maan is voor de zon geschoven zodat deze nog niet volledig te zien is, maar langzaam komt zij tevoorschijn.
xixHet kind op de kaart in "de Zon" is de Dwaas uit het begin van het verhaal. Hij is als het ware herboren.
xxNu aan alle voorwaarden is voldaan, kan de ommekeer (het worden) beginnen. De kaart "Het Oordeel" toont ons (in een Wagnerachtige sfeer) dit worden met het beeld van de wederopstanding.
xxiWie 'de Weg' heeft afgelegd is volmaakt, maar deze weg van de 22 kaarten leidt ons toch steeds weer naar een hoger niveau. Daarom begint de reis iedere keer weer opnieuw, opnieuw en opnieuw.... Goede reis!