Toelichting bij “Viva Italia!”

Componisten: Giaccomo Puccini, Romano Musumarra, Luigi Denza, Vito Pallavicini 
Arrangeur: Hans van der Heide
Ha/Fa/BraLengteMoeilijkheidPrijs (excl. 9 % BTW en verzending)
soort-orkest-blueduration-bluemoeilijkheidsgraad-blueprijs-blue
Ha/Fa5 ' 303€ 90
viva-italiaDeze selectie bestaat uit enkele zeer goed in het gehoorliggende Italiaanse melodieën, waaronder “O Mio Babbino Caro” van Giaccomo Puccini. Dit is een van de grootste operahits, beroemd door de film 'A Room with a View' en regelmatig te horen in reclames en tv-spots. Deze aria is niet gericht aan een kind (bambino) zoals men denkt, maar aan een pappie (babbino). 
Hierna volgt het overbekende “Luna” gecomponeerd door Romano Musumarra en voorzien van tekst door Gorgio Pintus. Dit werk werd wereldberoemd door de Italiaanse tenor Alessandro Safina.
“Funiculi, Funicula” is het derde deel van dit werk en waarschijnlijk het bekendste Napolitaanse volkslied. Het werd geschreven in 1880 door Peppino Turco (tekst) en Luigi Denza (muziek) ter gelegenheid van het feest van Piedigrotta, op 8 september van dat jaar. Sinds de jaren dertig van de 19e eeuw werd op dit festival een schrijfwedstrijd voor Napolitaanse liederen gehouden. Turco en Denza schreven dit lied voor de grap (in Napolitaans dialect) naar aanleiding van de opening van de eerste kabelbaan (Funicolare) op de Vesuvius op 6 mei 1880, die de toeristen naar de krater van de vulkaan bracht. Het lied won de wedstrijd op het festival en wordt sindsdien beschouwd als het lied dat aan het begin stond van de bloei van de Napolitaanse liedtraditie. Vele Italiaanse zangers hadden het nummer op hun repertoire staan, onder wie Luciano Pavarotti.
Het laatste deel van deze medley is het overbekende “Azzurro”. Dit werd gecomponeerd door Vito Pallavicini en van tekst voorzien door Paolo Conte. Hij schreef de tekst van het nummer eigenlijk voor Adriano Celentano, maar heeft het later zelf ook meerdere malen gezongen en opgenomen.

pdf-50x50-fapdf-50x50-ha

 

 

 

bestellen 2